Home

The Fifties: leuke themamarkt in de sporthal te Wormer. Op 25 april a.s. van 10.00 tot 17.00 uur met live muziek, modeshow, rock & roll demonstratie en nog veel meer!
    >>   Klik hier voor de poster met alle details

Wie droomt er nou niet weg bij de herinneringen aan de vijftiger en zestiger jaren. Wij als oudere jongere en jongere oudere. Zij die het juk van de tweede wereldoorlog doorleefden, vol vertrouwen het land opbouwend. Grote gezinnen. De kinderen van de naoorlogse babyboom groeiden uit tot de hippies van de jaren zestig; de trendsetters van nieuwe maatschappelijke en sociale veranderingen, andere muziek, nieuwe politieke ideeën, veranderde normen en waarden.

Deze veranderingen brachten veel spanningen met zich mee binnen deze gezinnen. Voor de ouderen gingen deze ontwikkelingen te snel. Veel te snel! Voor hen was geluk echt nog heel gewoon; je moest niet zeuren maar doen. We zaten immers in de wederopbouw. Vijf jaar oorlog had zijn tol geëist. Men had geen tijd voor ander gedachtegoed. Voor verandering was geen tijd, of nog nooit aan gedacht. Het ging immers al generaties zo.

De zondag  was familiedag. Je ging naar je opa en oma met het hele gezin. De ooms en tantes in de deftige kamer, nippend aan een kristal glaasje met een of ander likeurtje. Wij als kinderen speelden in de achterkamer met het speelgoed dat opa voor ons gemaakt had. Wij dronken ranja of een glaasje bowl dat oma iedere zondag voor ons maakte.

Als je naar de wc moest, ging je het erf op; opa had aan de sloot een kakdoos gemaakt waar je  je behoefte op kon doen. Als het winterdag was lag er een hele berg met poep op het ijs. Ons toiletpapier waren stukjes krant die opa keurig in gelijke stukjes papier knipte.

Maandag  was tradioneel wasdag. De was werd toen nog voorgewassen. Besmeurde overals en broeken werden ingesmeerd met groene zeep. Dit zorgde ervoor dat het merendeel van de grote vlekken al verdwenen was. In het laatste spoelwater ging racketje blauw wat zorgde voor een stralend witte was (mits de ondeugende kinderen niet over het bleekveldje raasden).

De dinsdag werd steevast gebruikt om de was te strijken. Woensdag was gehaktdag. En zo was iedere dag van de week wel ingevuld met veel werkzaamheden.